Vulkan u Njemačkoj još neće eruptirati 2012.

Daily Mail navodi kako "stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmjera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao sunce".
Kažu kako je "supervulkan" sve aktivniji, što pokazuje i činjenica da je područje blizu Bonna pogodilo nekoliko slabijih potresa u posljednjih godinu dana.

Uspavani supervulkan u Njemačkoj počeo je pokazivati zabrinjavajuće znakove buđenje. Prijeteći skriven ispod jezera Laacher See nedaleko od Bonna, supervulkan je sposoban izbaciti milijarde tona magme, objavio je britanski Daily Mail.

Ovo "Uspavano Čudovište" kako ga zovu znastvenici eruptira svakih 10 do 12.000 godina, a zadnji puta se aktivirao prije 12.900 godina, tako da, kažu znanstvenici, mogao bi eksplodirati u bilo koje vrijeme.

Krater vulkana ispod jezera velik je 2 sa 1.5 kilometara i nekoliko manjih potresa i pojačana sezmička aktivnost u toj regiji u zadnje vrijeme, pokazuju znakove njegovog buđenja iz dubokog sna. Stručnjaci tvrde da bi u slučaju njegove erupcije moglo dovesti do vrlo velikog razaranja, masovnih evakuacija, pa čak i kratkoročnog globalnog zahlađenja zbog oblaka pepela koji bi blokirao Sunce.


Utjecaj na Hrvatsku je teško predvidjeti, ali za primjer, znanstvenici predviđaju da bi veliki dio južne Engleske i London bio prekriven pepelom. London je udaljen od kratera vulkana 500 kilometara. U našem smjeru, vrlo je vjerojatno da bi veći dio Austrije i dio Slovenije mogao proči sličnu sudbinu kao i južna Engleska.

Znanstvenici predviđaju da bi, ako erupcija bude snažna kao i protekla, vulkanski materijal mogao padati i do oko 1000 km od kratera.

Predpostavlja se da je vulkan sličan po veličini i snazi, onome na Filipinima, planini Pinatubo, koji je eruptirao 1991. godine i to je službeno bila najjača vulkanska erupcija u 20. stoljeću.

Pinatubo je izbacio 10 milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpornog dioksida i 16 kubičnih kilometara pepela što je uzrokovalo smanjenje globalne temperature od 0.5 stupnja C.


Vulkanoolozi vjeruju da je Laacher See vulkan još uvijek aktivan zbog nedavnih sezmičkih aktivnosti, ali i sve više snimaka mjehuriča ugljičnog dioksida na površini jezera, što dokazuje da se magma sakuplja u podzemnoj komori vulkana koja istiskuje plinove iz komore.

Pogledajte video.

Jezero Laacher See iznad kratera nastalo je nakon što je propalo tlo nakon posljednje erupcije ovog super-vulkana prije 12.900 godina.


Stručnjak za vulkane: Nema dokaza da će eruptirati
Znanstvenik dr. Erik Klementti ipak tvrdi kako nema nikakvih dokaza da će Laacher See eruptirati u dogledno vrijeme. Klementti kaže da mjehurići na jezeru nisu pokazatelj jer "Laacher See to radi već stoljećima". Potvrdio je kako je mjehuriće i sam vidio kada je bio na jezeru prije 10 godina



Izvor: Daily Mail i ostali
Tagovi: vulkan, njemačka, laacher see



Nema komentara:

Objavi komentar